Kuidas lauda õigesti katta?

Oskar | Toodete kvaliteedijuht

Olenemata sellest, kas te korraldate piduliku õhtusöögi või juhusliku perelõuna, on laua katmine väga oluline aspekt. See mitte ainult ei lisa lauale esteetilist atraktiivsust, vaid tagab ka selle, et kõik, mida teie külalised võivad vajada, on käepärast ja kergesti kättesaadav. Kui te ei tea, kuidas lauda õigesti katta, pole probleemi! Selles artiklis arutame laua katmise põhireegleid, mida tuleks järgida nii igapäevaselt kui ka pidulikel üritustel.

Igapäevane laua katmine - lihtne ja ilus

Igapäevase õhtusöögi või lõunasöögi puhul piisab lihtsast, kuid korralikust lauakattest. Soovitatav on kasutada laudlina või lauakatet, mis kaitseb lauda kriimustuste või toidu ja jookide pealeminemise eest, samuti lisab see esteetilisust ja määratlevad ruumi iga külalise jaoks. Kui valite lauakatte, peaks neid olema nii palju, kui on söögikordade arv. Seejärel asetage igale neist taldrik või kohad, kuhu iga külaline istub. 

Kui see kõik on tehtud, on söögiriistade kord. Asetage kahvel vasakule poole taldrikut ja nuga paremale poole taldrikut. Noa tera peaks olema suunatud taldriku poole. Kui süüakse ka suppi, peaks lusikas leidma oma koha noa kõrval. Ärge unustage, et igale külalisele antakse ka salvrätik. Sõltuvalt eelistustest võib salvrätiku asetada taldriku keskele või kahvli alla. Kui soovite luksuslikumat ja ilusamat üldpilti, kasutage riidest salvrätikuid.

Pidulike ürituste jaoks laua katmine - mida teada?

Olenemata sellest, kas plaanite erilist pidu või ametlikku õhtusööki, olge teadlik, et sellise laua katmine nõuab rohkem vaeva ja teadmisi. Tuleb meeles pidada, et laudlina on ametliku laua katmise oluline element. Kuigi seda võib olla mitmesugustes värvides, pidage meeles, et valge laudlina on ajatu klassika, mis jätab iga kord luksusliku mulje. Sellise lauakaunistuse puhul kasutatakse ka laudlinu, mis ei ole ette nähtud toiduga otseseks kokkupuuteks. Nendele asetatakse tavalised taldrikud - eelroa, pearoa ja magustoidu jaoks. 

Mis puutub söögiriistadesse, siis on samuti mõned reeglid, mida tuleks järgida. Kahvlid tuleks paigutada taldriku vasakule küljele. Sõltuvalt serveeritavatest roogadest võib olla koguni kolm kahvlit: põhiroa, eelroa ja kala jaoks. Veel üks kahvel, mis on mõeldud magustoitude jaoks, asetatakse horisontaalselt taldriku kohale. Selle kõrvale võib asetada magustoidulusika. Paremal pool on noad ja supilusikas. Nuga pearoogade jaoks tuleks asetada taldrikule lähemale ja nuga eelroogade jaoks selle kõrvale. Taldrikust kõige kaugemal olev söögiriist on supilusikas. 

Ametliku laua katmisel tuleks kasutada ainult riidest salvrätikuid, sest need on palju elegantsem valik. Võite need pooleks voltida ja taldriku keskele asetada või isegi kasutada spetsiaalseid salvrätirõngaid, kui soovite veelgi kenamat lõppväljanägemist. Viimaks tuleks klaasid ja pokaalid asetada nugade kohale. Tavaline on, et laual on üks klaas vee jaoks ja kaks klaasi veini jaoks: suurem klaas punase veini jaoks ja väiksem valge veini jaoks.

Täiendavad dekoratiivsed elemendid pidulikkuse loomiseks

Laua katmisel ärge unustage kasutada täiendavaid dekoratiivseid elemente, et muuta see hubasemaks ja esteetilisemaks. Võite kasutada küünlajalgu ja küünlaid, erinevaid vaase ja lõikelillekimpe, salvrätikurõngaid. Loomulikult ei tohiks sellega liialdada, sest liiga palju esemeid laual võib segada ja raskendada söögielamust. Et muuta õhtusöök veelgi pidulikumaks, võite lisada ka nimekaardid istekohtade jagamiseks. Need on eriti kasulikud, kui külaliste arv on suur. Kaardid aitavad inimestel ruumis orienteeruda ja vältida kaost.

Niisiis, loodame, et laua katmine ei tundu nüüd enam hirmuäratava ja keerulise ülesandena. Neid näpunäiteid järgides saate hõlpsasti luua kujunduse, mis meeldib nii teile kui ka teie külalistele.

Seotud artiklid

Seotud tooted